fbpx Skip to main content
Zapis

Zaupanje v partnerski zvezi

By 10 oktobra, 2021No Comments

Zaupanje v partnerski zvezi

Ljubezen je čudovita. Ljubezenski odnos, še posebej na njegovih začetkih, prinaša smeh, srečo, dolge sprehode, ležanje na kavču, strastne poljube. Obstaja pa dejavnik, ki zagotavlja dolgo in stabilno razmerje, ki je včasih oziroma kar zelo pogosto, pomembnejše od same ljubezni. Gre za zaupanje. Ko začetno zaljubljenost nadomestijo dvomi in strahovi, lahko stvari v odnosu postanejo težavne. Da se to ne bi zgodilo je nujno potrebno vzpostaviti dober odnos, torej odnos poln zaupanja.

Dejstvo je, da vsi vstopamo v odnose z določeno prtljago iz preteklosti, ki nehote postane del našega novega odnosa. Naj bo to travma v otroštvu ali nezvestoba iz prejšnjega odnosa, naša preteklost tako ali drugače vpliva na naše odnose. Zato je jedro vsakega odnosa zaupanje. Zaupanje je ključno za uspeh in zadovoljstvo v odnosu, hkrati pa je zelo krhko. Ko je enkrat izgubljeno, ga je težko obnoviti.

Zaupanje v partnerski zvezi – kaj pomeni? Zaupanje v partnerski zvezi, torej v odnosu pomeni da verjamete, da je vaš partner zanesljiv in želi le najboljše za vas. Z njim se počutite čustveno in fizično varno, tako kot on z vami. Zaupanje pomeni, da v odnosu pričakujete spoštovanje, zvestobo in poštenost. Od partnerja pričakujete, da bo izpolnil svoje obljube, ohranil vaše skrivnosti in vas podpiral tudi takrat, ko stvari niso čudovite in lepe.

Po drugi strani pa zaupanje pomeni, da razumete svojega partnerja in da ste mu pripravljeni odpustiti, če slučajno prekrši obljubo ali dogovor. V zdravem odnosu sta oba partnerja polna zaupanja – stvar ne more delovati enostransko. Če svoji boljši polovici nenehno govorite da ji ne zaupate, bo najbolje, da s takšnimi praksami čim prej nehate. Takšne izjave lahko povzročijo le medsebojno negotovost, ki lahko služi kot uvod v še večje težave in globlje napake.

Če je vzrok nezaupanja sum na pomanjkanje zvestobe, je v tem primeru res težko biti močnejši od svojih občutkov. Brez resničnih dokazov bo ta sum še naprej naraščal in poslabšal vaš odnos, zato bo najbolje, da se odkrito pogovorite o situaciji, v kateri ste. Ko si partnerja zaupata, bo njihov odnos iskren in točno takšen, kot sta onadva. Seveda se odnos, poln zaupanja, ne zgodi čez noč, ampak se razvija postopoma.

V ljubezenskem odnosu ne zanemarjajte pomena zaupanja. Poskusite si predstavljati razmerje ali poroko, v kateri ni zaupanja. V odnosu brez zaupanja se izgubi mir in narašča sum. Nenehno preverjanje in spraševanje na eni ali drugi strani bo vodilo v vse večje število prepirov, prepiri pa bodo kljub ljubezni vodili v prekinitev.

Kako zgraditi zaupanje v ljubezni?  Vzpostavitev zaupanja zahteva čas in predanost. Pogosto se pojavljajo neuspehi in spopadi. Pomembno je, da ste tako vi kot vaš partner zavezani skupaj graditi zaupanje v odnosu. Toda prevzeti odgovornost za svoje napake in čim prej sprejeti korektivne ukrepe je tisto, kar ljudi z integriteto loči od tistih, ki tega ne storijo. Ko ste iskreni do svojega partnerja, vam bo namesto da bi poskušali popraviti ali skriti svoje napake, počasi postalo udobno, da vam bodo bolj zaupali. Če poskušate skriti svoje zapletene stvari ali kriviti koga drugega, lahko to spodkopa zaupanje, ko resnica pride na dan.

Naučiti se pravilno komunicirati s partnerjem je eden najpomembnejših vidikov odnosa. Izboljšanje komunikacije s partnerjem vključuje poslušanje tega, kar partner govori, brez presoje ali prekinitve. Za uspešno izgradnjo trajnega partnerstva potrebujete čas in prakso, če tega niste vajeni.

Vadite odpuščanje in sprejemanje. Vsi smo včasih krivi za nezadovoljstvo v odnosih. Morda je vaš partner pozabil poklicati, ko je šel ven s prijatelji in podobno. Te majhne težave lahko povzročijo veliko zamere, vendar se vsi včasih zmotimo. Dojemanje svojega partnerja kot pomanjkljivega človeka, ki se trudi po svojih najboljših močeh, vam lahko pomaga poglobiti ljubezen in razumevanje do njega.

Ne bojte se pokazati svojih čustev. Sposobnost odpiranja in izražanja čustev do partnerja je eden najboljših, a najbolj zahtevnih načinov za povečanje intimnosti in zaupanja. Soočanje z občutki je lahko ogromno, še posebej, če imate težave s prenašanjem občutkov. Veliko lažje je vzdrževati pogovore na površni ravni, vendar ne boste mogli negovati bogatejše intimnosti, ki izhaja iz tega, da ste resnično sprejeti, tudi če ste ranljivi.

Govorite o svojih mejah in se spoštujte. Jasno določene meje od začetka razmerja omogočajo, da se s partnerjem počutite varno. Omejitve veljajo za številna področja, kot so količina in pogostost intimnosti, v kateri se počutite udobno, ali npr. potrebujete določen čas zase, itd.. Ko odnos postane resen, se pogovorite o svojih mejah. Vaše meje in partnerjeve meje so lahko na nekaterih področjih v nasprotju; to je normalno. S skupnimi močmi pri doseganju kompromisa in ohranjanju mej, ki so vam najpomembnejše, lahko pomagate zgraditi zaupanje.

Poskrbite tudi zase. (čustveno, duševno). Če naletite na težave, kot sta depresija ali tesnoba in menite, da to negativno vpliva na odnos, ne oklevajte in poiščite pomoč pri zaupanja vrednem prijatelju ali strokovnjaku.

Vzpostavitev zaupanja v razmerju ni enostaven podvig, vendar je lahko neverjetno koristno. Ljudje smo družabni in sposobnost zanašanja na drugo osebo v dobrih in slabih časih zagotavlja globoko udobje in varnost. Ljubezen brez zaupanja preprosto ni dobra, ker se lahko zveza zlahka spremeni v nočno moro in postane nezdrava, disfunkcionalna, kaotična in strupena. Zaupanje je ključno za napredek v odnosu, pomanjkanje zaupanja pa je eden od pogostih razlogov, da ljudje prekinejo odnose.

Ste se tudi vi znašli v odnosu, kjer ni zaupanja in imate vprašanja? Pogovor z mano lahko zakupite na moji spletni strani www.alejandro.si

Alejandro

NAMIG

Veliko koristnih nasvetov in pozitivnih misli lahko prejmete z BREZPLAČNO PRIJAVO na e-motivator na tem linku https://www.alejandro.si/e-motivator/