fbpx Skip to main content
Zapis

Posesivnost v ljubezni in kako jo premagati

By 19 avgusta, 2021No Comments
Posesivnost v ljubezni

Posesivnost v ljubezni in kako jo premagati

Posesivnost v ljubezni je tesno povezana z ljubosumjem, ki je pogosto krivo za uničevanje odnosov. Povezana je s strahom, nezaupanjem in negotovostjo, ki jo posameznik čuti. Čeprav je posesivnost pogosto neločljiv del ljubezni, je treba ločiti ljubezen od posesivnosti, saj je v ljubezni zaupanje, razumevanje, svoboda in prostor za vsakega posameznika, ki je par. Ljubezen je nesebična. V posesivnosti obstaja ljubosumje, sebičnost in nezaupanje v imenu posesivnega in za drugo stran ni svobode ali miru. Gre za odnos, ki vodi do popolnega uničenja obeh partnerjev, čeprav se večinoma rodi iz največje ljubezni.

Kaj je posesivnost?

Posesivnost v ljubezni je globoka potreba po osebi, ki je predmet ljubezni in želje, da ju zadrži sama zase. Ko ne želite, da vaš partner preživi čas s kom drugim ali celo zasleduje njegove osebne interese zunaj razmerja, ko želite za vsako ceno pozornost in ljubezen nekoga, tudi za ceno svobode in dobrega počutja osebe, ki je vaša ljubezen.

Posesivnost izhaja iz potrebe. Potrebujete nekoga, ker menite, da vas na nek način izpolnjuje in da ste brez te osebe izgubljeni, prazni in nepopolni. Ko gre za ljubezen in posesivnost, prevladuje misel: »Če izgubim to osebo / odnos, bom izgubil nekaj dragocenega. Zato moram storiti vse, kar je v moji moči, da jo obdržim.

” Operativno čustvo, ki vlada posesivnosti je pravzaprav strah pred izgubo, ki v nas prebudi nagon po samoohranitvi in ​​»preživetju« ter vodi v grožnje, dramo, solze, molitve in na koncu nezadovoljstvo, nezdrav in slab odnos. Ljubezen pa je volja dati človeku ljubezen, pozornost, čas, energijo in vire za nego lastne ali tuje duhovne rasti. Ljubezen izhaja iz popolnosti in nesebičnosti, v nasprotju s posesivnostjo.

Posesivnost v ljubezni – Simptomi posesivnosti:

Posesivnost pri ljudeh ima svoje korenine od osamljenosti, do diskriminacije v otroštvu, vse do osebne negotovosti, pomanjkanja samozavesti in nizke samopodobe. Včasih je lahko posesivnost tudi dedna genetska lastnost. Pomembno je omeniti, da imajo posesivni ljudje ne glede na vzrok ali posledico močne izbruhe strasti in jeze nad svojimi partnerji. Ta negativna čustva so boleča za oba partnerja in so v nasprotju z zaupanjem in ljubeznijo.

Posesivnost ni le poskus prevladovanja partnerja nad drugo osebo, ampak gledanje nanjo kot na osumljenca, ko v resnici oseba ni storila ničesar. Posesivna oseba čuti močno ljubosumje, ki je pogosto popolnoma nerealno in neutemeljeno, mora vohuniti za partnerjem, krši njegovo zasebnost in išče znake nezvestobe. Skratka, posesivnost vodi v stalen dvom v partnerja, ljubosumje in sčasoma posesivno ljubezen in odnose.

Je posesivnost ljubezen?

Čeprav se sprva posesivnost razlaga kot znak ljubezni in izhaja iz močnih čustev, ko postane vztrajna in negativna lastnost, se začne pojavljati temna stran posesivnosti, ki je vse prej kot ljubezen. Vsak odnos, ne glede na to, kako globok in intenziven je, bi moral zagotoviti prostor in svobodo za oba partnerja, v paru, kjer obstaja lastniški odnos, pa to vodi v uničenje odnosa.

Posesivna oseba želi prevzeti vse in povzroči nemire v življenju obeh partnerjev, pri čemer partnerju odvzame svobodo ali mir, ki sta nujna za uspešno ljubezen. Zato je odnos, v katerem vlada posesivnost, odnos, ki je obsojen na neuspeh. Ko ljubiš sebe, se počutiš izpolnjenega, popolnega in se odločiš ljubiti druge na enak način. V ljubezni nič ne gre na silo. Ljubezen je pripravljenost, da nesebično daste svoj čas, ljubezen in pozornost drugemu, ne da bi zahtevali kaj v zameno.

Druga razlika med ljubeznijo in posesivnostjo je v tem, da osebi, ki jo ljubite, ni treba biti stalno na vašem “radarju”. Vaša ljubezen ni odvisna od tega, kako pogosto ste v stiku. Ni vam treba vedeti vsega o vsakodnevnih dejavnostih in gibanju vašega partnerja in se ne počutite užaljenega ali negotovega, če niste vedno na tekočem. Osebo preprosto ljubite takšno kot je in ji zaupate.

Eden najpomembnejših vidikov ljubezni in zdravega odnosa sta oba partnerja, ki ohranjata lastne interese, individualnost in edinstveno osebnost, hkrati pa sta za svojega partnerja pripravljena narediti potrebne in sprejemljive kompromise. Če se vam zdi, da ne morete ohraniti tega ravnovesja, boste morda sčasoma postali užaljeni. Ste se kdaj počutili, da vas duši vaše razmerje? Ste kdaj imeli občutek, da ste s to osebo, ker morate biti z njo, ne pa zato, ker želite? Potem je verjetno, da v vašem odnosu vlada posesivnost, ki ni ljubezen.

Posesivnost v ljubezni in kako jo premagati?

Obnovite samozavest in samopodobo, ki bi se lahko v vašem odnosu porušila ali izgubila. Naučite se ljubiti in bolj skrbeti zase, če pa ste po naravi tihi, se naučite odkriti svoj glas. Vzemite si primeren čas za pogovor s partnerjem. Začnite pogovor tako, da mu/ji poveste, kako in zakaj jih cenimo, nato pa se soočite s težavami v partnerjevem vedenju. Vedno je treba reči, da je težava v njihovem vedenju in ne v njih, saj s tem odstranjujemo nepotrebno negativno usmerjanje prsta na krivca. Navedite konkretne primere, kaj vas pri njihovem vedenju moti in kaj želite spremeniti.

Zavedajte se, da je vaš partner lahko zelo užaljen, jezen ali razburjen. Pripravite se vnaprej, da boste lahko ostali mirni in zbrani. Zelo pomembno je ohraniti mir za vsako ceno. Bodite zelo jasni glede stvari, ki jih želite spremeniti v odnosu, na primer želite več enakosti pri odločanju, želite, da nehajo kritizirati vašo družino itd.

Ne pozabite, če se čustveno odzovete (jeza, solze, krik) je pogovor končan, vsa komunikacija pa se ustavi po vklopu ega. Če se vaš partner strinja z uvedbo spremembe mu pomagajte in opozorite na kakršno koli obliko posesivnega vedenja v prihodnosti ter si vzemite čas, da skupaj sedete in se pogovorite o doseženem napredku. Bodite potrpežljivi. Posesivnosti se ne da premagati čez noč. Če tega priporočila ne morete uresničiti (na primer zaradi nasilja v družini, kulturnih pričakovanj, sebičnosti itd.) je najbolje, da odnos prekinete in si ustvarite krog podpore.

“Biti eno” pomeni ljubiti drugega, kot imamo radi sebe in nihče ne želi biti omejen, zadržan in nadzorovan: zakaj bi potem to želeli osebi, ki naj bi jo imeli radi?” Biti eno “pomeni deliti dobro in slabo v življenju, sprejemati skupne odločitve. “Biti eno” pomeni spoštovanje, zvestobo in iskrenost. Če nekoga ljubiš, mu daj svobodo. To je največji izraz ljubezni.

Če potrebujete pogovor na to temo me vedno lahko pokličete na številko 090 30 58 ali pa zakupite minute pogovora z mano na spletni strani https://www.alejandro.si/zakup-minut/

Alejandro

NAMIG

Veliko koristnih nasvetov in pozitivnih misli lahko prejmete z BREZPLAČNO PRIJAVO na e-motivator na tem linku https://www.alejandro.si/e-motivator/