fbpx Skip to main content
Zapis

Pomanjkanje energije

By 19 julija, 2021No Comments
Pomanjkanje energije

Ko začutite pomanjkanje energije, to vpliva na to, koliko se lahko posvetite drugim in kar je najpomembneje – sebi. Živimo v stresnih časih. Mnogi se poskušajo spoprijeti z delom od doma, hkrati pa je treba učenje na daljavo usklajevati s potrebami družine. Glede na to, da družine preživijo veliko časa skupaj, je pogosto težko najti malo časa zase. Vsakdo potrebuje malo samote in stalna prisotnost drugih nas lahko izčrpa.

Ko začutite pomanjkanje energije, to vpliva na to, koliko lahko namenite drugim in kar je najpomembneje – sebi. Ravno v situacijah, ko se počutimo ‘brez energije’, je pomembno, da se spomnimo, kako bi morali poskrbeti zase. Spoznajte 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se soočite z vsemi možnimi izzivi današnje situacije in kako do dodatne energije, ko ste slabe volje in nerazpoloženi.

Več se gibajte

Potrebno je veliko uravnoteženja, da zagotovimo uspešno delovanje nas in družinskih članov, zato je ponavadi rekreacija na dnu seznama stvari, ki jih moramo početi. Ali celo ni več prioriteta. Gibanje sprošča endorfine, ki blagodejno vplivajo na naše razpoloženje in nam pomagajo nadoknaditi izgubljeno energijo. Obstaja pa veliko spletnih tečajev – od joge do pilatesa, od treninga moči do aerobike in veliko jih je brezplačnih. Drug recept za dobro voljo je vsakodnevni sprehod, vožnja s kolesom ali tek. Če boste zjutraj našli čas za to, boste pripravljeni na vse izzive dneva.

Ustrezno se prehranjujte

Hrana je gorivo za naše telo in zagotavlja prepotrebno energijo. Čeprav je treba vložiti nekaj truda, si je treba prizadevati za uravnoteženo prehrano, da dobimo vsa hranila, potrebna za vsakodnevne dejavnosti in hkrati ohranimo dobro počutje telesa. V svojo hrano vnesite malo raznolikosti s hranljivimi napitki, ki vsebujejo beljakovine – uravnotežen in okusen napitek bo telesu zagotovil kakovostno energijo in moč.

Pazite, kako spite

Spanje je ključnega pomena za obnovitev energije. Kadar smo izpostavljeni stresu, običajno ne spimo dobro. Za dober spanec je ključnega pomena ustrezen predel za spanje – za začetek potrebujemo temno sobo, v kateri nas nič ne moti. Če je le mogoče, poskrbite, da bo vaša spalnica namenjena samo spanju – tako da vas ne bo mikalo, da bi delali ali se ukvarjali s hobijem v času, ko bi morali spati. Ko greste spat, si oddahnite od digitalnega sveta in v spalnico ne prinašajte nobenih naprav – niti telefona niti računalnika. Tako kot mnogi starši pripravijo rituale spanja za svoje otroke, tako lahko tudi vi ustvarite svoj obred spanja: topla kopel, odlična knjiga, skodelica zeliščnega čaja in ugasnite luči.

Ostanite v stiku

Čeprav ste morda nenehno obkroženi z družinskimi člani ter sodelavci, je izjemno pomembno, da se pogovorite z dobrim prijateljem ali sorodnikom, ki živi daleč stran od nas. Ohranite takšne povezave za pogovor in smeh. Povezovanje z drugimi je dobro za naše zdravje in nam pomaga prenašati težke čase. Lahko pokličete, pošljete SMS ali napišete pismo staremu šolskemu prijatelju – v vsakem primeru je vzdrževanje povezav z ljudmi, ki vas lahko razveselijo, nujno za vaše dobro počutje in vam bo pomagalo ohraniti vedrino.

Vzemite si čas, da boste sami

Pride čas, ko smo nenehno v družbi in velikokrat hrepenimo po tem, da smo sami s sabo. Če si nekaj časa namenite za samoto, četudi le za pol ure, boste opazili pozitiven vpliv na svoje razpoloženje in energijo. Sprehodite se po gozdu ali novi soseski. Vzemite si čas za umik v svojo sobo, ugasnite luč in preprosto dihajte. Ali pa vzemite knjigo in poiščite miren kraj, kjer boste uživali v samoti. Danes moramo bolj kot kadarkoli najti čas za sprostitev, ‘napolniti baterije’ ali samo sanjariti.

Kadar je težko, moramo biti nežni do sebe. Najboljši način, kako najti energijo kadar smo slabe volje, je določiti prioritete in zadovoljiti potrebe svojega duševnega in fizičnega zdravja. Obstaja veliko načinov, kako telesu dati novo moč in energijo – od pravilne prehrane in gibanja do ciljne samote in smeha s prijatelji.

Alejandro

NAMIG

Veliko koristnih nasvetov in pozitivnih misli lahko prejmete z BREZPLAČNO PRIJAVO na e-motivator na tem linku https://www.alejandro.si/e-motivator/