fbpx Skip to main content
Zapis

Platonska ljubezen in kako jo prepoznati

By 22 septembra, 2021No Comments

Platonska ljubezen in kako jo prepoznati

Platonska ljubezen je poseben čustven in duhoven odnos med dvema osebama, ki se imata radi in se občudujeta zaradi skupnih interesov, duhovne povezanosti in podobnih pogledov na svet. Je oblika ljubezni, ki ne temelji le na spolni privlačnosti. Platonski odnosi običajno pomenijo globoko prijateljstvo, torej naklonjen odnos, v katerem ni nujno, da je prisoten intimen odnos.

Večina prijateljstev se začne kot osebno ali kot poklicno. V poklicnih odnosih je odnos intelektualni in se vrti okoli skupnega delovnega interesa. Ljubiti druge pomeni, da jih razumemo na poseben način. Sposobnost ljubezni presega čustveni odziv na drugo osebo ali razumevanje. Zahteva kontaktne sposobnosti in ni nujno, da je stik fizičen. Lahko vključujejo način, kako se pogovarjate z njimi, čustva, ki jih izražate do njih in zavedanje, ki ga imate o njih. Gre za usklajenost z drugo osebo.

Platonski odnosi se lahko spremenijo v erotične ali romantične, najpogosteje pa je moč v močnem prijateljstvu. Čeprav lahko med platonskimi prijatelji obstaja določena spolna napetost, bi se lahko oba odločila, da bosta stvari poenostavila in ne naredila intimnega odnosa. Težava je v tem, da se platonski prijatelji, ko se spolno zbližajo, oddaljijo. Običajno se v platonskem razmerju skrb in ljubezen kažeta z besedami in govorico telesa.

Če se oba odločita za poglabljanje odnosa, se lahko zgodi marsikaj. Če je intimnost pozitivna izkušnja, lahko krepi vez, če pa ni, je pa  lahko intimnost škodljiva za platonski odnos. Če pa ena oseba čuti globok spolni nagon druga pa ne, je nekaj nasvetov ali skrivnosti, kako ohraniti prijateljstvo nedotaknjeno:

  • Pogovorite se o svojih občutkih z drugo osebo
  • Skupaj postavite meje
  • Izogibajte se dotikanja, razen objemov kot del pozdrava
  • Izogibajte se spolnim pogovorom
  • Spoštujte povedano in storjeno, ko ste skupaj.

Platonska ljubezen je odnos poln zaupanja, spoštovanja, občudovanja, hvaležnosti, iskrenosti in brez negotovosti ali ljubosumja. To je odnos, v katerem se počutite prijetno in imate svobodo, da pokažete kdo v resnici ste, brez strahu, da bi vas zapustili ali kritizirali.

Platonski odnosi so preprosto dobra prijateljstva, ki nas navdihujejo, da postanemo boljši, in obstaja možnost, da se prelevijo v romantično razmerje. Prav takšni odnosi, ki so se iz globokega in platonskega prijateljstva spremenili v romantično razmerje, imajo res veliko možnosti za uspeh.

Spoznajte 4 značilnosti platonske ljubezni:

  • Popolna iskrenost/čista poštenost

Ena od glavnih značilnosti platonskega odnosa je čista poštenost. V takem odnosu se lahko pogovarjate o stvareh, o katerih se v klasični romantični zvezi ne morete, lahko se odkrito pogovarjate o svojih pomanjkljivostih in postavljate vprašanja, ki jih romantičnim partnerjem morda ne bomo mogli postaviti.

  • Oblikovanje jasnih meja

Čeprav je popolnoma iskrena, platonska ljubezen pomeni oblikovanje jasnih meja. Ko začnete medsebojno komunicirati in deliti izkušnje ter sprejeti svoje razlike, različne interese in stališča, je pomembno da v tem procesu zgradite jasne meje, zato da se lahko razvije platonska ljubezen.

  • Brez velikih pričakovanj

V klasičnih čustvenih odnosih vedno obstajajo določena pričakovanja od partnerja ali odnosa nasploh, v platonski ljubezni pa ne. Najpogosteje so velika pričakovanja vzrok konflikta, propada odnosov in razprav. Zato se v platonskem odnosu ne ustvarjajo skupne obveznosti in velika pričakovanja, cilji in skupni načrti. Ljudje, ki so v platonski ljubezni, preprosto dovolijo, da se odnos razvije sam in sprejmejo drug drugega v celoti, kakršni so.

  • Nesebičnost

Pogosto se zatekamo k romantičnemu odnosu z dozo sebičnosti – pričakujemo, da se bo naš partner poslovil od nekaterih svojih potreb, interesov ter tvegal svoj čas in želje, da bi se nam bolj posvetil. V platonski ljubezni tega ni.

Platonski odnos dopušča svobodo, sprejemanje pravega JA in ne prenaša odpovedovanja lastnemu bitju zaradi druge strani. Edina pogojenost je potreba, da se ljudje razvijajo v medsebojnem odnosu. V platonski ljubezni se počutimo ljubljeni in odkrivamo nov pogled na to, kako bi morali nekoga resnično ljubiti – pošteno, spoštovati meje, opustiti nerealna pričakovanja in narediti vse kar lahko, za svojega ljubljenega.

Ste se tudi vi znašli v odnosu platonske ljubezni in imate vprašanja? Pogovor z mano lahko zakupite na moji spletni strani www.alejandro.si

Alejandro

NAMIG

Veliko koristnih nasvetov in pozitivnih misli lahko prejmete z BREZPLAČNO PRIJAVO na e-motivator na tem linku https://www.alejandro.si/e-motivator/