fbpx Skip to main content
Zapis

Patološko ljubosumje pri partnerju

By 4 maja, 2021No Comments
Patološko ljubosumje

Patološko ljubosumje pri partnerju

Verjetno poznate par, pri katerem eden od partnerjev preveri sporočila in ima kodo iz družabnih omrežij drugega. Neredko gre v takih odnosih želja po nadzoru in preverjanju predaleč in patološko ljubosumje prevzame krmilo v odnosu, zvezi ali zakonu. Ko nezaupanje partnerja ali prijatelja naraste do te mere, da zalezuje, vohuni ali grozi, vedite, da gre za ljubosumje.

Kako pravočasno prepoznati patološko ljubosumje in kaj storiti, če je vaš partner patološko ljubosumna oseba.

Kaj je patološko ljubosumje in kako nastane?

Patološko ljubosumje je znano tudi kot morbidno ljubosumje, othellov sindrom ali iracionalno ljubosumje. Patološko ljubosumje je psihološka motnja, pri kateri je človek prepričan, da je njegov partner nezvest, ne da bi imel za to resničnih dokazov. Na žalost patološko ljubosumje izzove čustva, misli in vedenja, ki v medosebnih odnosih škodijo.Naprimer, ljubosumni ste na svojega soseda, ker je kupil nov avto, čeprav mu za uspeh čestitate z nasmehom na obrazu.

Ljubosumje je torej tisti občutek poškodovanosti, depresije, jeze in žalosti, ki ga imate, čeprav globoko v sebi veste, da tega ne bi smeli čutiti. Patološko ljubosumje v partnerskem odnosu se poraja v mislih in občutkih posameznika, ki na podlagi objektivno neobstoječih dokazov začne ustvarjati lastno podobo resničnosti. Oseba, ki je patološko ljubosumna, sestavlja kocke, ki samo zanjo postanejo prepričljiv dokaz, da je partner storil goljufijo ali jo kako drugače poškodoval. Zanimivo je, da se patološko ljubosumje in posesivnost pogosto prepletata, čeprav posesivnost lahko označimo kot ljubezen brez meja, ki jo vsi potrebujejo.

Določanje meja je zelo koristna veščina, saj vsak človek potrebuje svoj prostor, znotraj katerega lahko nastavi in ​​doseže svoje osebne SMART cilje. Posesivni ljudje radi posedujejo stvari, pa tudi drugi ljudje, kar je glavni razlog, da se posesivnost in patološko ljubosumje pogosto daje v isti koš. Tako patološko ljubosumni kot posesivni partnerji ubijajo zdravo partnerstvo tako, da drugi strani ne dovolijo, da bi imela svoj prostor za dihanje.

Patološko ljubosumje: Simptomi in znaki

Patološko ljubosumje ni prisotno le med pari, ampak obstaja tudi med prijatelji in sodelavci ter v družini. Simptomi in znaki patološkega ljubosumja lahko pravočasno opozorijo, da stvari uhajajo izpod nadzora. Najpogostejši simptomi in znaki, ki kažejo na to, da je prišlo do patološkega ljubosumja, so:

Monopolizacija časa-Patološko ljubosumen partner vam bo poskušal monopolizirati čas. To boste opazili, ko bo vaš partner zavidal času, ki ga preživite s prijatelji, družino ali sodelavci.

Sum-Partner, ki je patološko ljubosumen, bo pokazal sum do tega, kar počnete, ko vidva nista skupaj. Tak partner bo zamerjen in užaljen, če boste počeli stvari brez njegovega dovoljenja ali vprašanja.

Vohunjenje-Patološko ljubosumna oseba bo raziskala vse o vaši preteklosti in bivših partnerjih. Poleg tega bo ta oseba poskušala nadzorovati, s kom si dopisujete in koga vidite.

Zastraševanje-Posamezniki, ki so patološko ljubosumni, vas lahko spremljajo, izsiljujejo, manipulirajo in poskušajo ločiti od prijateljev in družine. Takim ljudem je strah sredstvo za dosego cilja, zato lahko zelo enostavno in hitro postanejo nevarni in neprijetni za vas.

Obračun-Kadar se patološko ljubosumen partner počuti napadenega ali prizadetega, takšna oseba pogosto želi poravnati račune s čustveno ali fizično zlorabo. Če opazite, da oseba, ki je blizu vas, kaže katerega od teh simptomov in znakov patološkega ljubosumja, je napočil čas za odziv.

Patološko ljubosumje pri moških

Najmočnejši sprožilec pri patološko ljubosumnih moških je ideja, da je partner spolno nezvest. Patološko ljubosumje pri moških je najpogosteje posledica iluzij in prepričanj, povezanih s spolno nezvestim partnerjem. Za patološko ljubosumnega moškega je strah pred možnostjo, da bi se zgodila ali se bo zgodila prevara, močan in moteč.

Patološko ljubosumje pri moškemu lahko prepoznamo, ko pokaže:

  • Pogosto potrebo po ustnem priznanju, da je edini za vas
  • Strah, da bo na njegovo mesto prišel drug moški
  • Negotovost, ko se v okolju pojavijo drugi moški
  • Pomanjkanje samospoštovanja in samozavesti
  • Zavist do partnerjeve kariere in uspeha
  • Strah pred odhodom

Dejstvo je, da patološko ljubosumje pri moškem ni stanje, ki bi izginilo samo od sebe. Mnoge ženske se tega ne zavedajo in se nenehno prepirajo s partnerjem, ki je patološko ljubosumen in mu vztrajno skušajo znova dokazati svojo ljubezen.

Patološko ljubosumje pri ženskah

Zmerno ljubosumje je občutek, ki ga pozna vsaka ženska, ki je nekoga kdaj ljubila. Patološko ljubosumje pri ženskah je občutek, ki ustvarja močan nemir s prepričanjem, da moškim ne gre zaupati. Patološko ljubosumna ženska lahko partnerju očita, da on spi s katero koli drugo žensko osebo, ne glede na to, ali mu je blizu ali popolnoma neznana. To lahko velja tudi za vse tiste ženske, ki jim je partner morda všeč in ki mu niso neznane. Patološko ljubosumna ženska pogosto ve, kako doživeti napad panike ali priti v stanje, ki je videti kot depresija. Patološko ljubosumni ženski se oba stanja pojavita kot posledica njenega nenehnega strahu, da bi ujela preljubega partnerja.

Patološko ljubosumje pri partnerju: Izkušnje in kako ga premagati

Če je situacija, v kateri se soočate s patološkim ljubosumjem, je pomembno vedeti, da skoraj vedno obstajajo načini za premagovanje ali zmanjšanje tega problema. Patološko ljubosumje običajno poteka po posvetovanju z ustreznim strokovnjakom. Kot metode za premagovanje patološkega ljubosumja se priporoča terapija za pare in delo na razvoju ravni samozavesti pri obeh partnerjih. Dejstvo je, da imajo patološko ljubosumni ljudje pogosto nizko samozavest, pa tudi, da so čustveno odvisni od svojega partnerja.

Najbolj priporočljivo za premagovanje tega ljubosumja je, da se dvigne raven samozavesti. To pomeni, da se je treba, če imate težave s patološkim ljubosumjem, naučiti, kako dvigniti samozavest in v njem vztrajati, dokler ne dosežete rezultatov.

Za več informacij na to temo  me vedno lahko kontaktirate. Alejandro

NAMIG

Veliko koristnih nasvetov in pozitivnih misli lahko prejmete z BREZPLAČNO PRIJAVO na e-motivator na tem linku https://www.alejandro.si/e-motivator/