fbpx Skip to main content
Zapis

Gozdni regrat

By 17 junija, 2021No Comments
Gozdni regrat

Gozdni regrat

Poznate gozdni regrat, smrdljivko ali krompirjevko? Zagotovo jo pogosto srečujete med sprehodi v naravi. Njeno pravo botanično ime je smrdljivka, Aposeris foetida. Nihče ne ve, zakaj je dobila tako nehvaležno ime, zato raje uporabljamo prvega – krompirjevka. Obstaja pa še tretje ime, ki je pogosto v uporabi. Pravimo ji tudi gozdni regrat.

Ime smrdljivka je dobila zaradi značilnega vonja, ki pa ni posebno močan. Če jo pomanete med prsti, se sprosti močnejši vonj, ki spominja na vonj krompirjeve lupine. Zato jo ponekod po domače imenujejo krompirjevka. Na hitro je podobna regratu in jo imenujejo tudi gozdni regrat.

Krompirjevka raste na Balkanu, v Srednji Evropi, nekaj je je tudi v Franciji, ostali svet pa je ne pozna in nima privilegija njene hranilnosti in okusa. Od pravega regrata, ki ga nabiramo za solato, se razlikuje zgolj po nekoliko bolj nazobčanih listih in po nekoliko siromašnejših cvetovih. Pogosto ga najdemo v gozdovih ali na gozdnih jasah, kjer raste predvsem bukov ali mešani gozd. Obožuje senco, za svojo uspešno rast pa potrebuje tudi primerno vlažnost, da lahko raste in se bohoti vse od sredine marca pa do sredine avgusta.

Je izvrsten vir vitaminov, mineralov in drugih pomembnih učinkovin, ki pospešijo izločanje vode in čiščenje telesa. Z nekaj grenkimi snovmi dobro vpliva na prebavo in zaradi vlaknin spodbudi delovanje črevesja. Služi tudi za krepitev delovanja jeter in žolčnika. Vsebuje veliko vitamina C in E.

Priprava gozdnega regrata:

Začnemo z nabiranjem listkov, kasneje pa lahko uživamo tudi popke, stebla in cvetove. Odlični so v spomladanskih solatah, prav tako pa čudovit okras na kanapejih, tortah in še kje. Smrdljivko uporabljamo zgolj svežo. Je ne sušimo in ne zamrzujemo. Popke lahko sicer vlagamo v kis in jih uporabljamo kot dodatek k mesnim jedem. Liste, predvsem tiste starejše, tudi skuhamo ter pripravimo podobno kot špinačo ali kot nekoliko grenko zelenjavno prilogo, seveda zabeljeno z oljčnim oljem in česnom, podobno kot kuhan regrat, le da smrdljivka, pa čeprav starejša, nikoli ni tako grenka kot regrat. Zelo pomembno je, da krompirjevke ne nabiramo z nožkom, tako kot regrat, ampak z roko odtrgamo le nekaj listov vsake rastline, da ta lahko raste še naprej!

Spoznajte še okusen recept:

Krompirjevka v krompirjevi solati

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • olje, jabolčni kis, sol, poper
  • čebula
  • velika pest listov in cvetov krompirjevke

Priprava:

Krompir v oblicah skuhajte do mehkega, olupite ter narežite na rezine. Dobro okisajte, začinite in dodajte drobno nasekljano čebulo. Dobro premešajte, nato pa dodajte še grobo, prečno na žile, narezane liste krompirjevke. Premešajte ter postrezite toplo ali hladno. Privoščite si gozdni regrat čim večkrat, saj zelo pomaga vašemu telesu in je hkrati zelo okusen.

Alejandro

NAMIG

Veliko koristnih nasvetov in pozitivnih misli lahko prejmete z BREZPLAČNO PRIJAVO na e-motivator na tem linku https://www.alejandro.si/e-motivator/