fbpx Skip to main content
Zapis

Ajda – staro živilo, ki čisti kri!

By 22 marca, 2021No Comments
Staro živilo, ki čisti kri

Staro živilo, ki čisti kri

Ime ajda izhaja iz staronemške besede Heide (ajd ali pogan), ker naj bi jo v dvanajstem stoletju iz poganskih krajev v Evropo prinesli križarji. Je rastlina, ki se sama brani in sama zatira plevel. Je staro živilo, ki spada med žita. Krepi in čisti kri, lahko ščiti pred rakom, ima pa tudi veliko drugih pozitivnih učinkov na naše telo. Ajda, ki je bila včasih hrana kmetov in revežev, že nekaj časa postaja v prehrani vedno bolj pomembna in to upravičeno. Ne vsebuje glutena, kar je še kako pomembno za ljudi s celiakijo.

Je skromna poljščina, kar je njena velika prednost, saj uspeva tam, kjer je v zemlji malo hranil. Ni vseeno kakšno ajdo uživamo in kje je pridelana. Najbolj zdrava in okusna je sveže pridelana, sveže zmleta in sveže pripravljena. Ko kupujemo ajdo, velja torej skrbno preveriti, od kod izvira zrnje. Slovenska ajda ima bistveno več koristnih mineralnih snovi in kakovostnih beljakovin kot ajda iz nekaterih drugih držav. To še posebej velja za temno ajdovo moko.

Zakaj je priporočljivo, da se jo vse pogosteje uporablja na našem krožniku?

Pomaga pri zaščiti pred virusi
Ajda vsebuje flavonide, med njimi je tudi rutin, ki ščiti naše telo pred virusi.

Pomaga krepiti kri
Rutin je zelo dober tudi za krepitev krvi.

Pomaga pri dvigu ravni hemoglobina v krvi
Ajda je priporočljiva tudi takrat, kadar je raven hemoglobina v krvi nižja, saj je bogata z železom. Zelo priporočljiva je za vse tiste, ki imajo težave z anemijo.

Hrana za diabetike
Ajdo priporočajo tudi osebam, ki imajo sladkorno bolezen. Prav tako je priporočljiva za uživanje tudi v primeru če imate težave s hemoroidi in z razširjenimi venami. Če namesto krompirja in moke uživamo ajdo, bomo veliko dobrega naredili za svoje zdravje.

Pomaga pri hujšanju
Znano je, da ajda spada med sam vrh živil, ki so zelo dobrodošla, če želite izgubiti kak odvečen kilogram. Vsebuje zelo malo kalorij in je zelo zdrava. Če ste na dieti, je priporočljivo, da ajdovo kašo jeste za zajtrk.

Ščiti pred radioaktivnim sevanjem
Ajda vsebuje veliko kalija, folno kislino in ostale elemente, ki iz telesa pomagajo odpravljati radioaktivne snovi.

Pomaga v boju proti raku
Strokovnjaki pravijo, da ajda spada med živila, ki so tako zdravilna, da lahko preprečijo celo razvoj rakavih celic.

Ajdove jedi so bogate s flavonoidi (posebej z rutinom) ter drugimi antioksidanti, ki pomembno doprinesejo k ohranjanju našega zdravja in premagovanju utrujenosti. Prav posebej je ajda blagodejna za ohranjanje dobre forme našega krvožilnega sistema.

Obstaja več vrst ajde, za naše pridelovalne razmere pa sta pomembni predvsem navadna in tatarska ajda. Moka iz navadne ajde je sivkaste barve, značilno sive barve so tudi izdelki iz nje. Moka, narejena iz tatarske ajde, pa je rumeno-zelena, okus izdelkov iz nje ima specifično grenčino, a tega ne bi smeli vzeti kot negativno lastnost, saj je grenkoba posledica vsebnosti tako imenovanih flavonoidov, sestavine, ki je koristna za zdravje.

Čeprav se ljudje pogosto pritožujejo, da njene jedi niso okusne, je včasih dobro stisniti zobe in pojesti kaj tudi za svoje zdravje, ne le za okus.

Za konec še en pregovor, ki pravi: Čas, ko ajda zadiši, čebelarjem up zbudi. Kadar pa ajde je konec, je največkrat – prazen lonec.

NAMIG

Veliko koristnih nasvetov in pozitivnih misli lahko prejmete z BREZPLAČNO PRIJAVO na e-motivator na tem linku https://www.alejandro.si/e-motivator/