fbpx Skip to main content
Zapis

9 pozitivnih učinkov kave

By 24 januarja, 2021No Comments
9 pozitivnih učinkov kave

9 pozitivnih učinkov kave

Radi pijete kavo? Le kakšno bi bilo življenje brez skodelice dišeče kave. Ne samo, da prebudi in polepša jutra, ampak tudi pozitivno vpliva na nas in naše telo. V resnici je kofein najbolj razširjen po svetu in uživa ga približno 80 odstotkov svetovne populacije. Tu je nekaj pozitivnih učinkov kofeina, zaradi katerih boste kavo lahko pili še bolj z užitkom in popolnoma brez slabe vesti.

9 pozitivnih učinkov kave – zaradi kofeina smo manj zaspani!

Po zaužitju skodelice kave naši možgani  tekom dneva pričnejo proizvajati hormon zaspanosti adenozin. Ko se tega proti večeru nabere veliko, postanemo zaspani in zaspimo. Zjutraj, ko se zbudimo, je adenozina znova manj, saj ga možgani ponoči med spanjem ‘očistijo’, nato pa se prične znova nalagati. Kofein tako pravzaprav izpodrine adenosin, ki deluje na te receptorje, zaradi česar prične adenozin ustvarjati nove receptorje za spanje in sčasoma za enak učinek potrebujemo več kofeina. A prav na ta način nam kofein pomaga, da ostanemo budni.

9 pozitivnih učinkov kave – Izboljša telesno aktivnost!

Kava spodbuja, greje in aktivira človeka. Vpliva na povišanje količine adrenalina, kar pomeni, da poveča sposobnost našega telesa pri fizični aktivnosti. Kofein lahko izboljša fizične sposobnosti za približno 11-12%. Torej izboljša sposobnost atletov in športnikov, da lahko trenirajo dlje časa ne da bi bili utrujeni.

9 pozitivnih učinkov kave – pomaga kuriti maščobo!

Kava pomaga pri dodatni izgubi telesne maščobe, kar pomeni, da v telesu ustvarja toploto in spreminja kalorije v energijo. Občasno pitje kave pozitivno vpliva na hitrost metabolizma in pospeši porabo maščob v organizmu.

9 pozitivnih učinkov kave – Za polovico lahko zmanjša tveganje za raka jeter!

Kava izboljša in ščiti delovanje naših jeter. Redno pitje kofeina lahko zmanjša tveganje za razvoj najpogostejše oblike raka jeter. več kave kot spijemo, bolj smo varni pred hepatocelularnem raku (HCC). Dokazano je, da ljudje ki popijejo eno skodelico kave na dan se jim za 20% zmanjša tveganje za razvoj te oblike raka jeter, pitje več kot dveh skodelic kave na dan pa z 35%  odstotnim manjšim tveganjem.

9 pozitivnih učinkov kave – Izboljša lahko dolgotrajni spomin!

Čeprav običajno velja, da pitje kave ni najbolj zdrava navada, vendar temu ni tako. Kava, natančneje kofein lahko izboljša dolgotrajni spomin in odlično vpliva na koncentracijo.

9 pozitivnih učinkov kave – Zmanjša lahko tveganje za Parkinsonovo bolezen!

Znano je tudi, da kofein znižuje možnost razvoja za Parkinsonovo bolezen in sicer za 31 odstotkov pri ljudeh, ki redno pijejo kofein v primerjavi s tistimi, ki ga ne pijejo. Če spijemo preko štiri skodelice kave na dan pa se zmanjša tveganje za Parkinsonovo bolezen za 80 odstotkov.

9 pozitivnih učinkov kave – Zmanjša lahko težave s srcem!

Pravijo, da lahko kofein povzroča težave pri ljudeh, ki imajo težave s srcem, kot npr. aritmije – neredno bitje srca. Vendar temu ni tako. Dokazano je, da se je tveganje za aritmijo zmanjšalo za 6 do 23 odstotkov pri ljudeh, ki so redno pili kavo in s tem se je izboljšal tudi utrip srca in so imeli manj težav z nerednim bitjem srca.

9 pozitivnih učinkov kave – ne sanjate, zares se po njej počutite bolje!

Kofein je stimulant za centralni živčni sistem, zaradi česar poveča vašo budnost in celo izboljša razpoloženje. To  je zaradi enakega učinka, s katerim blokira adenozin. Ko blokira adenozinovo sposobnost, da nas sprošča, kofein spodbuja proizvodnjo večje količine dopamina – hormona sreče, zaradi česar postanemo bolj budni, manj nam je dolgčas, razpoloženje je boljše.

9 pozitivnih učinkov kave- kofein lahko zmanjša depresijo in tveganje za samomor!

S kavo lahko preprečimo depresijo. Pitje nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za samomor pri moških in ženskah za do 50 odstotkov. Kofein ne stimulira le centralnega živčnega sistema, a deluje tudi kot blag antidepresiv in izboljšuje razpoloženje. Ljudje, ki redno pijejo kofein so tudi manj depresivni.

Pitje kave – kratek nasvet:

Za odrasle osebe je priporočljiv dnevni odmerek med 100 in 250 mg kofeina dnevno, kar je približno 1-3 skodelice kave na dan. Pitje kave je užitek, nekaterim celo ritual. Sam jo pijem redno in mi predstavlja velik užitek. To je čas, ki ga namenim samo sebi. Uživajte v pitju kave in naj bo teh trenutkov in čim več.

Alejandro

Veliko koristnih nasvetov in pozitivnih misli lahko prejmete z BREZPLAČNO PRIJAVO na e-motivator na tem linku https://www.alejandro.si/e-motivator/