fbpx Skip to main content
Zapis

Soočanje s strahom in kako ga odpraviti

By 10 februarja, 2021No Comments
Soočanje s strahom in kako ga odpraviti

Soočanje s strahom in kako ga odpraviti

Strah je kot ovoj, s katerim se poskušamo zaščititi pred neprijetnimi čustvi in ​​izkušnjami! S svojim strahom privlačimo točno tisto, čemur se skušamo izogniti. In kar se bojimo, to privlačimo k življenju.

Kadar se bojimo, to običajno počnemo v strahu pred namišljenimi situacijami, ki bi se lahko zgodile v prihodnosti. Ta situacija se nam zdi boleča in nudimo odpor, ker se ji skušamo vnaprej izogniti. Pravzaprav je strah – strah pred bolečo situacijo. Seveda se takšna situacija sploh ne bi smela zgoditi, je namišljena in se ni zgodila, a strah, da bi se lahko zgodila, vas lahko tako prevzame, da za trenutek pozabite, da je le ena od vaših domišljij.

Tako se znajdete v pasti, saj je strah pred bolečino še vedno prisoten in nas preganja. Prihodnjo namišljeno situacijo ste prenesli v sedanjost in že doživljate to bolečino.  Poskušajte narediti nekaj, da se izognete tistemu, kar se niti ni zgodilo (morda se nikoli ne bo). Zgradite scenarij »kaj bi se zgodilo, če bi se zgodilo« in tako »pokličite«, da se zgodi tisto, česar se bojite. Tam, kjer je vaš poudarek, gradite takšno resničnost.

Strah vas je, da svojih možnosti ne vidite jasno. Strah vas postavi v položaj, da pozabite na svoj pogum, modrost in sposobnost spoprijemanja. Zaradi strahu lahko pozabite, da ste obkroženi z ljudmi, ki bi vam pomagali, ko to najbolj potrebujete. Soočite se s strahom, da ga odpravite!

To storite tako: Vprašajte se, kolikokrat ste se v preteklosti nenadoma znašli v položaju, ki je bil za vas nezaželen in boleč in v katerem ni bilo drugega izhoda, kot da ga sprejmete in premagate.

Nobena situacija ni enaka in ste bili večinoma presenečeni, a ste kljub temu preživeli. Vprašajte se, koliko stvari ste v življenju že prestali in  koliko različnih izkušenj. Vprašajte se, koliko so vas takšne izkušnje česa naučile? Spodbujajte se. Niste tako šibki, kot včasih mislite. Lahko se soočite s situacijo, preprosto zato, ker je edini način za napredovanje ta, da se neposredno prebijete skozi ta strah. Ne preostane vam drugega, kot da greste naprej. Spodbujajte se! Niste tako šibki in nemočni, kot se zdi v trenutku, ko vas prevzame strah!

Ste pripravljeni? Globoko vdihnite. Proces osvoboditve pred strahom se začne!

Natančno določite česa se bojite in kaj je resnični vzrok strahu. Na primer, bojite se, da vas bo zapustila ljubljena oseba. Za tem pa se morda skriva strah pred izgubo ljubezni in nežnostjo ali morda strah pred tem, da bi ostali sami.  Pravi vzrok je torej strah pred osamljenostjo ali strah pred nemočjo.

Zdaj pa si predstavljajte najhujšo možno situacijo, povezano s tem, česar se bojite. Kaj je najhujše, česar se bojite? Spomnite se situacije, ki se je najbolj bojite. Ali gre za situacijo, ko vas ljubljena oseba razočara na način, kakršnega ne pričakujete, da vas vara ali izda vaše zaupanje. Bolečina je prevelika, ne morete je preboleti, izgubili ste zaupanje v to osebo. Tega ne morete preboleti in prekinete razmerje. To je seveda le primer.

Ko torej pomislite na vse to, vam ni prav nič prijetno. Takšno razmišljanje bo zagotovo na površje pripeljalo čustva, ki vam ne bodo ustrezala. Namesto da bi zdaj pregnali svoje misli, pojdite še globlje! Ne bojte se soočiti z neprijetnimi mislimi, ki jih nosite v tej namišljeni situaciji. Predstavljajte si sebe v tej situaciji.

Realno gledano so to čustva, ki so aktualna in bodo čez nekaj časa minila. Našli bi nove stvari, ki bi dale smisel vašemu življenju. Čez čas bi našli način, kako iti naprej. S tem postopkom ste priklicali vsa tista neprijetna čustva, ki ste se jih dejansko bali. Da bi se kaj takega zares zgodilo, se zavedajte, da vam ne bi preostalo drugega, kot da greste čez vse to, začutili bi čustva strahu, bolečine, ranjenosti, zapuščenosti, razočaranja ali podobno.

Zdaj, ko ste jih ozavestili, ste sprostili čustveni naboj, zaradi katerega ste bili ujeti v strahu. To je le primer, kako izgleda postopek spoprijemanja in seveda lahko poskusite nekaj podobnega v svoji situaciji. Vsaka izkušnja je individualna, zato sami presodite, ali je to način za vas ali ne.

Ne pozabite: Strah je kot ovoj, s katerim se poskušate zaščititi pred neprijetnimi čustvi in ​​izkušnjami! S svojim strahom privlačimo točno tisto, čemur se skušamo izogniti. In kar se bojimo, to oživimo. Ego nas vztrajno poskuša obdržati v strahu. Naj svojo zgodbo zasuka do konca – osvobodila vas bo! In potem je edino, kar se lahko zgodi, sprejemanje. Potem strah izgine!

Sprejeti moramo, da bodo vedno obstajale izkušnje, ki nam ne bodo všeč, od nas pa je odvisno, kako jih bomo sprejeli in kako se bomo iz njih razvijali naprej. Sprejmite možnost, da se v prihodnosti, za katero se bojite, lahko zgodi marsikaj. Pomembno je, da boste dovolj močni in se boste pripravljeni soočiti, tako kot že velikokrat prej.

V sebi boste začutili moč – in vedrino. Potrebe po strahu ne bo več, saj vemo, da je tisto, kar je pred nami, postavljeno z razlogom, da se iz tega učimo in postanemo modrejši in bolj ozaveščeni. Ko se začne cikel sproščanja strahov, je za dušo velika osvoboditev in olajšanje. Kakšna svoboda!

Alejandro

Veliko koristnih nasvetov in pozitivnih misli lahko prejmete z BREZPLAČNO PRIJAVO na e-motivator na tem linku https://www.alejandro.si/e-motivator/